Deșeurile menajere trebuie gestionate într-un mod corespunzător pentru a nu dăuna în mod negativ mediului înconjurător. Tot mai multe persoane doresc să se implice activ în gestionarea acestor gunoaie prin diferite metode eficiente precum reciclare, compostare, segregare sau reutilizare. Trebuie să fim responsabili pentru acțiunile noastre pentru un viitor mai bun al planetei. În acest articol vei descoperi ce sunt deșeurile menajere, câteva exemple, ce impact au asupra mediului și prezentarea în detaliu a unor metode de gestionare.
Ce sunt deșeurile menajere
Deșeurile menajere sunt definite ca materiale de unică folosință generate de gospodării. Sunt două categorii mari de deșeuri, nepericuloase și periculoase. În prima categorie sunt incluse resturile alimentare, hârtia si sticlele care pot fi reciclate sau compostate. Printre exemplele de deșeuri periculoase se numără bateriile. Este important ca deșeurile periculoase să fie manipulate într-un mod sigur pentru a se asigura că sunt eliminate în mod corespunzător, astfel încât să nu provoace daune.
Cantitatea de deșeuri menajere produsă de o gospodărie poate varia în funcție de factori precum veniturile și stilul de viață ale fiecărei familii. Există mai multe modalități prin care deșeurile menajere pot fi reciclate, cum ar fi donarea hainelor, eliminarea materialelor plastice de unică folosință și cumpărarea de opțiuni durabile (periuța de dinți din bambus în locul celei din plastic, spre exemplu).
Exemple de deșeuri menajere
Deșeurile menajare sunt produse de activitățile zilnice ale familiilor. Aruncarea resturilor trebuie realizata în mod corespunzător. În caz contrar, deșeurile menajere pot afecta mediul înconjurător și vor avea un impact asupra sănătății umane. Deșeurile sunt împărțite în patru categorii principale, în funcție de originea lor. În prima categorie sunt deșeurile industriale (produse în timpul activităților industriale), urmate de cele comerciale, agricole și menajere (produse în gospodărie).
În ceea ce privește deșeurile menajere, acestea sunt împărțite în următoarele categorii: organice, toxice, reciclabile și murdare. În categoria deșeurilor organice intră florile, legumele și fructele, deșeurile de bucătărie sau frunzele. Cele toxice sunt bateriile, vopselurile, medicamentele expirate și alte substanțe chimice. Deșeurile reciclabile sunt sticla, cartonul, hârtia, materialele plastice și metalele. Nu în ultimul rând, în categoria deșeurilor murdare intră scutecele, țesăturile murdare de fluide corporale sau deșeurile produse de animale.
Impactul deșeurilor menajere asupra mediului
Mediul înconjurător este afectat de deșeurile pe care le generează oamenii, mai ales dacă nu pot fi gestionate într-un mod sustenabil. Deșeurile care nu sunt biodegradabile și care nu sunt reciclate în mod corespunzător vor umple oceanele cu materiale toxice pentru fauna înconjurătoare. Să luăm ca exemplu deșeurile de plastic. Un studiu recent realizat în SUA a constatat că, din cele 6,3 miliarde de tone de deșeuri de plastic produse, doar 9% din acestea au fost reciclate.
Un alt impact negativ al deșeurilor menajare este că produce schimbări climatice. Cel mai bun exemplu este cel al aruncării gunoiului în depozitele de deșeuri care eliberează gaz metan. În aceste locuri s-a constatat că deșeurile deschise reprezintă 91% din toate emisiile de metan din aceste depozite. Arderea grămezilor mari de gunoi în aer liber în diferite părți ale lumii va produce niveluri periculoase de dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră care duce la încălzirea planetei. Cercetătorii au calculat că aproximativ 40% din gunoaiele din lume sunt arse în acest mod, ceea ce reprezintă un risc pe scară largă atât pentru atmosfera noastră, cât și pentru persoanele care locuiesc în apropierea acestor locuri de ardere.
Deșeurile menajere au un efect negativ și asupra oceanelor. Mii de fragmente de plastic sunt aruncate în mediul în care trăiesc specii de pești, foci, broaște țestoase sau balene. Din cauza acestui factor poluant apare și înfometarea, fiindcă unele specii nu au un nivel ridicat de aciditate în stomac pentru a descompune obiectul pe care l-au consumat.
Nu în ultimul rând, sănătatea umană este pusă în pericol din cauza inacțiunii noastre. Continuăm să producem cantități mari de deșeuri, nu le aruncăm în mod corect și, în cele din urmă se va produce decăderea întregii populații, la fel ca și pentru mediul înconjurător și animalele sălbatice din ecosistemele pe care le împărțim cu toții. Nu putem preveni sau promova longevitatea prin modul în care ne tratăm planeta. Cu cât producem mai multe emisii din cauza cantității de gunoi pe care o generăm, cu atât ne afectează pe termen lung. Se pot dezvolta boli precum astmul, malformațiile congenitale, cancerul, bolile cardiovasculare, cancerul în copilărie, BPOC, bolile infecțioase, greutatea mică la naștere și nașterea prematură. Bacteriile, paraziții și insectele se pot adăuga, de asemenea, la problema pe care o provoacă gestionarea incorectă a deșeurilor.
Metode eficiente de gestionare a deșeurilor menajere
Printre cele mai eficiente metode de gestionare a deșeurilor menajere este reciclarea. Această metodă ajută la salvarea mediului înconjurător și a populației umane de efectele negative produse de gunoaie. De exemplu, poți recicla o gamă largă de articole, cum ar fi sticla, hârtia, cartonul, plasticul sau electronicele. Compostarea deșeurilor biodegradabile poate fi, de asemenea, considerată o formă de reciclare. Gândește-te bine câte obiecte ai la dispoziție pentru a fi reciclate și salvează mediul!
De asemenea, compostarea este o altă metodă de a elimina deșeurile solide din gospodării. Dacă folosești pubele colorate pentru separare devine mai ușor să transformi resturile de mâncare, cojile de fructe și legume, plus deșeurile din grădină în îngrășământ valoros pentru sol. Tot ce trebuie să faci este să folosești grămada de compost pentru a le permite microorganismelor vii să descompună materialele organice din deșeuri. Compostul, odată gata, poate fi folosit pentru îmbunătățirea calității solului și a creșterii plantelor.
Deșeurile menajere mai pot fi gestionate prin segregare. Astfel, se utilizează pubele în diferite culori precum verde, galben sau albastru pentru a fi mai ușor identificate. Deșeurile alimentare sau de grădină se pot arunca în pubela verde, cea galbenă să fie utilizată pentru sticlă și hârtie, iar cea albastră pentru plastic și gunoaie nebiodegradabile.
În plus, poți contribui la o mai bună gestionare a deșeurilor solide investind în produse reutilizabile. Spre exemplu, atunci când utilizezi produse care pot fi folosite de mai multe ori, ai putea reduce la minimum generarea de deșeuri. Cum? Folosește când mergi la cumpărături pungi reutilizabile sau transformă cutiile de cafea în recipiente de depozitare. Totodată, există infinite moduri în care vei reutiliza în mod creativ deșeurile. De exemplu, poți folosi pahare, recipiente, hârtie pentru a face obiecte de artizanat și pentru a decora casa.
Surse: buschsystems.com, studysmarter.co.uk, earthday.org, organicabiotech.com