Tips & Tricks pentru alegerea unui brad de Crăciun prietenos cu mediul

O, Brad Frumos!…

dar alege-l judicios,

și nu-l arunca pe jos!

Crăciunul bate la ușă. Vrei brad, nu?… păi, da!

Uite mai jos câteva considerații pentru o alegere cât mai prietenoasă cu mediul, înainte și după ce bradul și-a încheiat superba misiune tradițională.

Evident, ideal e să ai o curte unde să poți planta unul frumos, dar cum asta e mai rar, ai și variante de apartament:

  1. Brazii naturali pe care-i cumperi tăiați sunt crescuți în pepiniere autorizate, dar, dacă tot sunt tăiați, cel puțin verifică să fie de la o pepinieră de-a noastră, din popor. Susții astfel producătorii români și distanțele scurte de transport, iar asta contează. Vezi că unii comercianți îți oferă vouchere dacă returnezi brazii la ei după sărbători.
  2. Brazii artificiali vin de obicei din străinătate și în general nu se reciclează! Ca să anulezi amprenta de carbon a unuia de 2m trebuie să-l folosești cel puțin 10 ani, deci ce zici?… promiți să nu te plictisești de el după 2?
  3. Brazii în ghiveci sunt, în opinia noastră, cea mai omenoasă variantă, însă atenție că, după sărbători, se recomandă replantarea acestora în locuri potrivite și, evident, îngrijirea lor, ca să nu se usuce și să vă puteți bucura în continuare de ei.

Te rugăm să nu arunci bradul la întâmplare după ce ți-a completat estetic și olfactiv atmosfera-n casă de sărbători. Informează-te unde și cum se poate preda corespunzător în apropierea locuinței tale.

Întreabă operatorul tău de salubritate, fiindcă are în mod sigur un astfel de program.

Tulpina bradului va fi reciclată, crengile se transformă în compost vegetal și astfel totul devine ciclic, sustenabil și ecologic. Corect?

Crăciun Fericit Tuturor!